Zonnepanelen zakelijk

Curtailment zonnepanelen

Curtailment is het tijdelijk stopzetten of beperken van de opwek van zonne-energie. De zon schijnt, je zonnepanelen wekken volop stroom op, en toch besluit je om de productie te beperken. Waarom zou je dat doen? Het beperken van de opwek van zonnestroom juist op zonnige dagen kan je veel geld opleveren namelijk. In dit artikel leggen wij je graag uit wat curtailment van zonnepanelen jouw kan opleveren.

Maximaal gebruik maken van je netaansluiting

Door netcongestie is het steeds lastiger om een netaansluiting te krijgen met de gewenst afname en teruglevercapaciteit. Daarnaast bieden netbeheerders op dit moment creatieve aansluitovereenkomsten op basis van de mogelijkheden die het net in de regio nog biedt. De zogenaamde non-firm aansluitovereenkomst. Een voorbeeld kan zijn dat je geen energie mag afnemen van het net tussen 16.00 en 20.00 uur of mag terugleveren tussen 10.00 en 16.00 uur. Door je teruglevering op dit moment te beperken kun je toch gebruik maken van duurzame en goedkope zonne-energie.

Voorkomen negatieve energieprijzen

Steeds vaker zijn energieprijzen negatief en met name op zonnige en windrijke dagen. Zonnepanelen en windmolens produceren dan veel duurzame energie. Er is meer energie beschikbaar op deze dagen dan er in Nederland wordt gebruikt. Op de markt voor stroom, de EPEX, ontstaat een negatieve prijs. Voor morgen verwacht men namelijk veel zon! Dat is natuurlijk goed nieuws voor stroomverbruikers en mogelijk gaan ze meer stroom verbruiken. Dat levert immers geld op. Producenten van duurzame energie moeten geld betalen om de opgewekt stroom te kunnen leveren. Met curtailment voorkom je dat zonnepanelen stroom opwekken als de elektriciteitsprijs negatief is. Daarmee voorkom je kosten (of beter gezegd: negatieve opbrengsten).

Profiteer van onbalans

Met curtailment kun je meehelpen om het elektriciteitsnet in balans te houden. Onbalans door duurzame energieopwek is een steeds groter probleem in Nederland en zorgt voor een grote prijsdifferentie op de markt voor onbalans (de zogenaamde intraday markt). Doordat het bijvoorbeeld toch zonniger is en er meer wind waait dan de weersvoorspellingen hadden berekend, dan wordt er meer stroom geproduceerd dan verwacht, terwijl de afname wel gelijk aan de verwachting is, dan moet er dus worden gecompenseerd aan de productiekant om toch het elektriciteitsnet in balans te houden. Door je zonnepanelen af te schakelen (bij een overschot aan energie) of juist toch weer in te schakelen (bij een tekort aan energie) kun je extra geld verdienen door met curtailment je zonnepanelen in en uit te schakelen op de onbalans markt.

Verdien aan congestiemanagement

Om de transportcapaciteit voor verbruik en teruglevering op het regionale elektriciteitsnet beter te verdelen is congestiemanagement ontwikkeld. Bij congestiemanagement vragen netbeheerders grootzakelijke klanten om bij dreigende overbelasting de transportvraag tijdelijk aan te passen tegen een financiƫle vergoeding. De netbeheerder betaald feitelijk de gemiste opbrengsten die je anders door de inzet van zonnepanelen had verdiend.

Werk mee aan een duurzame energiemarkt

Je eerste indruk is wellicht dat curtailment niet duurzaam is. Zonnepanelen worden immers flexibel ingezet wat meestal tot gevolg heeft dat ze worden afgeschakeld en duurzame energie verloren gaat. Feitelijk klopt dat, maar toch draagt curtailment bij aan het realiseren van de duurzame energiedoelstellingen van Nederland en jouw bedrijf. Met curtailment benut je namelijk het elektriciteitsnet maximaal en wordt energieopwek en energieverbruik op elkaar afgestemd. Het heeft natuurlijk helemaal geen zin om energie op te wekken op momenten dat er geen energie nodig is. Met curtailment wordt verbruik en opwek op elkaar afgestemd. Curtailment is ook nodig om het aantal zonnepanelen en het percentage duurzame energie verder uit te breiden in Nederland. Al in 2023 werd er op zonnige dagen met zonnepanelen meer stroom opgewekt dan wij in Nederland met elkaar verbruiken. Voor verder groei van het aantal zonnepanelen is curtailment een essentiele schakel.

Curtailment toepassen op jouw zonnepanelen

Wil jij curtailment toepassen op jouw zonnepanelen? Dan kan E2-Energie je mogelijk verder helpen. De rol van E2-Energie is daarbij om je PV-Installatie technisch aan te passen zodat curtailment mogelijk is. Wij kunnen hiervoor het benodigde energiemanagementsysteem plaatsen en aansluiten op de omvormers. Voor de regeling zelf is software nodig. Deze kan worden geleverd door bijvoorbeeld Envitron, waar E2-Energie nauw mee samenwerkt. Tot slot is medewerking van je energiebedrijf noodzakelijk. Sturing op basis van EPEX, onbalans of congestie is leuk, maar je energiebedrijf dient daarvoor wel het juiste contract te bieden met daarin ook de juiste prijzen en vergoedingen. Steeds meer energieleveranciers bieden dit aan. E2-Energie heeft zelf de meeste ervaring met de Edmij. Edmij is energie- en dataspecialist die volledig open en transparant handelt op de Nederlandse stroommarkt.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten