Nieuws

10 tips om energie te besparen

Met de stijgende energieprijzen is altijd goed om te kijken of u nog kunt besparen op uw energierekening. Daarnaast stoot u minder CO2 uit doordat u minder stroom en gas verbruikt. Lees hieronder onze 10 tips om te besparen op uw energieverbruik.

1. Voorkom sluipverbruik

De apparaten in uw huis gebruiken nog stroom als ze op stand-by modus staan. Dit wordt sluipverbruik genoemd. U voorkomt sluipverbruik door de apparaten volledig uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halenU kunt de apparaten ook aansluiten op een stekkerdoos, zodat u alle apparaten tegelijk uit kunt zetten. Het sluipverbruik in een huishouden is gemiddeld 450 kWh per jaar. Afhankelijk van uw stroomtarief, kost dit jaarlijks €100,- of meer.

2. Verwarm alleen de ruimtes waar u bent

U kunt uw huis zuiniger verwarmen door alle deuren te sluiten en alleen de ruimtes waar u veel bent te verwarmen. Hiermee bespaart u jaarlijks gemiddeld €310,-.

3. Verwarm de slaapkamer niet

Door uw slaapkamer niet te verwarmen, bespaart u gemiddeld €100,- per jaar. Met een kruik of elektrische deken kunt u uw bed fijn opwarmen.

4. Maak slim gebruik van uw thermostaat

Met het slim inzetten van uw thermostaat bespaart u op uw gasverbruik. Dit doet u door ‘s nachts en overdag als u niet thuis bent de thermostaat in te stellen op 15 graden. Heeft u vloerverwarming, dan is het aan te raden om de temperatuur op 17 of 18 graden te zetten. Ook bespaart u jaarlijks €25,- als u al één uur voordat u gaat slapen de thermostaat al op 15 graden zet.

5. Zuiniger douchen

Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart u op uw warmwatergebruik. Met een waterbesparende douchekop verbruikt u 20% minder water en energie. En bij een regendouche is een energiebesparende douchekop zelfs 50% zuiniger. Wilt u nog meer besparen? Douche dan een minuut korter per dag, met twee personen bespaart u hier jaarlijks ongeveer €30,- mee.

6. Gebruik een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u besparen op uw energierekening zonder dat u hiervoor comfort voor in hoeft te leveren. Met een slimme thermostaat wordt er gemiddeld €150,- bespaart. Daarnaast krijgt u hiermee inzicht in uw verbruik, wat u wellicht kan helpen met meer energie besparen. Als u al slim omgaat met verwarmen, zal u minder besparen met een slimme thermostaat.

7. Plaats radiator folie

Heeft u radiatoren tegen een buitenmuur? Door radiatorfolie achter de radiatoren te plakken gaat er minder warmte verloren via de buitenmuur. Met name bij huizen met een slecht geïsoleerde buitenmuur, voorkomt u veel warmteverlies. Per vierkante meter radiatorfolie wordt er jaarlijks 10m3 gas bespaart.

8. Koop energiezuinige apparaten

Heeft u een apparaat dat aan vervanging toe is, zoals bijvoorbeeld de koelkast? Ga dan voor een energiezuinige variant. Deze zijn in de aankoop prijziger, maar doordat deze minder energie verbruiken verdient u dit verschil terug aan stroomkosten. Met de ingang van de nieuwe energielabels hebben de zuinigste apparaten energielabel A en de minst zuinige apparaten een energielabel G.

9. Was op lage temperaturen

Door op lage temperaturen te wassen bespaart u op energie. Door de was op 30 graden in plaats van 60 graden te wassen bespaart u op 50% van het energieverbruik. Met wassen op 40 graden bespaart u een kwart van de energie. 

10. Zet de vaatwasmachine aan op eco stand

Gebruik voor uw vaatwasser het ecoprogramma, dan bespaart u gemiddeld op 30 procent van de energie. Daarnaast gebruikt het ecoprogramma ongeveer 25 procent minder water. Tip: zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol is.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten