Zo werkt een thuisbatterij
Een thuisbatterij slaat de teveel geproduceerde zonnestroom op, zodat u deze kunt inzetten wanneer de zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken. Hierdoor kunt u ook ‘s avonds, ‘s nachts of op een sterk bewolkte dag uw eigen zonnestroom gebruiken. U hoeft op dat moment geen stroom in te kopen bij uw energieleverancier en u bent zeker van groene energie.
Aansluiten van een thuisbatterij
Om een thuisbatterij in te zetten in uw huis heeft u een bidirectionele omvormer nodig. Een niet bidirectionele omvormer zet namelijk alleen de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om naar wisselstroom (AC). Deze wisselstroom gebruikt u vervolgens in huis en levert u terug aan het net. Bij de thuisbatterij gaat de stroom twee richtingen op: van de batterij naar de woning of het net en van het net naar de batterij. De bidirectionele omvormer kan wisselen tussen wissel- en gelijkstroom. Bestaande zonnepanelen installaties hebben vaak nog geen bidirectionele omvormer, waardoor de installatie aangepast moet worden voordat er een thuisbatterij geplaatst kan worden. De installatie kan op twee manieren aangepast worden: de huidige omvormer wordt vervangen door een bidirectionele omvormer of er wordt een aparte hybride omvormer geplaatst voor de thuisbatterij. Bij een nieuwe zonnepanelen installatie kan er direct bidirectionele omvormer geplaatst worden.
Eigen zonnestroom inzetten
Overdag wordt de zonnestroom opgewekt, maar slechts een deel hiervan wordt gebruikt voor eigen verbruik. Gemiddeld wordt 30% van deze stroom gebruikt voor zelfconsumptie, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Met een thuisbatterij kan de zelfconsumptie van de zonne-energie verhoogd worden naar 60% tot 75%. De stroom die overblijft na uw eigen verbruik overdag wordt eerst opgeslagen in de batterij en alleen overcapaciteit wordt teruggeleverd aan het net. Hierdoor hoeft u veel minder stroom in te kopen, waarmee u met name bij het aflopen van de salderingsregeling geld mee bespaart. Want hoe meer zonnestroom u zelf gebruikt, hoe lager uw energierekening straks is.
Verschil tussen de thuisbatterijen
Er zijn verschillende types thuisbatterijen te verkrijgen, de meest gangbare zijn de lithium-ion thuisbatterijen of de loodzuurbatterijen. Ondanks dat loodzuur accu’s vaak goedkoper zijn, zitten hier meer nadelen aan dan de lithium-ion batterijen. De loodzuurbatterij is namelijk slechter voor het milieu, laad langzamer op, kan maximaal 50% ontladen en heeft minder laadcycli. Met name vanwege het laden en het ontladen is een lithium-ion batterij een betere optie in combinatie met zonnepanelen. Deze zijn efficiënter doordat deze sneller opladen en veel dieper kunnen ontladen.
Interesse in een thuisbatterij?
E2-Energie levert omvormers die batterij ready zijn en Lithium thuisbatterijen. De thuisbatterij is modulair en is te verkrijgen in modules van 5 kWh met een maximum van 30 kWh. Doordat de omvormer batterij ready is, kan de batterij direct op de omvormer aangesloten worden, ook als u besluit deze pas op een later moment te installeren. Heeft u al een bestaande zonnepanelen installatie? Dan kunnen wij de omvormer vervangen door een bidirectionele omvormer en de thuisbatterij hierop aansluiten. Lees verder over onze thuisbatterij.