Airco

KW airco berekenen

KW airco berekenen

Om uw kamer optimaal optimaal te koelen heeft u een airco nodig met het juiste vermogen. Wanneer de airco niet genoeg vermogen heeft kan deze minder effectief koelen. Er zal namelijk meer lucht in de ruimte aanwezig zijn, dan de airco kan koelen. Hierdoor zal de temperatuur in de kamer minder snel zakken en kan het zijn dat de gewenste temperatuur niet bereikt wordt. Het vermogen van de airco wordt vaak aangegeven met kW. Hoeveel kW’s u nodig heeft per ruimte kunt u gemakkelijk berekenen via de onderstaande berekening.

 

Hoe kan ik het benodigde aantal kW’s voor de airco berekenen?

Om het benodigde aantal kW’s te berekenen moet u weten hoe groot de oppervlakte van de ruimte is en wat de plafondhoogte is. Door de oppervlakte te vermenigvuldigen met de hoogte weet u hoeveel de inhoud van de ruimte is in m3. Daarna vermenigvuldigd u het aantal kubieke meters met 30,40 of 50 afhankelijk van de isolatie van uw huis. Welke factor u ruimte heeft, kunt u hieronder terugvinden. Bij veel ruimtes kan factor 40 aangehouden worden. Door het aantal m3 te vermenigvuldigen met 40 watt, berekend u het aantal kW’s dat u nodig heeft. 1000 watt is 1 kW. Stel uw woonkamer is 8 m lang en 5 meter breed en het plafond is 2,6 meter hoog. Dan is de rekensom als volgt: 8*5*2,6= 104 m3*40= 4160 watt. U heeft bij een kamer van 40 m2 dus een airco unit nodig van 4,16 kW.

Factor 30: Zeer goed geïsoleerd, weinig ramen, weinig buitenmuren, geen (plat) dak.
Factor 40: Goed tot gemiddeld geïsoleerd, veel ramen en/of een (plat) dak.
Factor 50: Matig tot slecht geïsoleerd, veel ramen, een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden.

 

Btu berekenen

Soms wordt het vermogen van de airco unit aangeduid in btu. U kunt het btu vermogen dat u nodig heeft gemakkelijk berekenen door het aantal kW’s uit de vorige berekening te vermenigvuldigen met 3410. De 4,16 kW uit het bovenstaande voorbeeld is dus 14.185 btu.

 

Hulp nodig?

Heeft u interesse in een split-airco? E2-Energie levert Daikin split airco’s, met verschillende vermogens. Voor het plaatsen komen wij bij u langs om te schouwen, hierbij kijken wij welk vermogen bij uw huis en situatie past. Hierdoor heeft u altijd een passende oplossing. Meer informatie over Daikin airconditioners kunt u terugvinden bij ons airco aanbod.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten