Airco

Oplossingen om de airco buitenunit aan de geluidseis te laten voldoen

Oplossingen om de airco buitenunit aan de geluidseis te laten voldoen

Op 1 april 2021 is er een geluidseis opgenomen in het bouwbesluit voor de buitenunits van airco’s en warmtepompen. In dit besluit staat dat de buitenunit maximaal 40 decibel geluid mag maken op de erfgrens. Veel airco buitenunits voldoen niet aan deze geluidseis. Om ervoor te zorgen dat uw buren geen geluidsoverlast ondervinden en het geluid van uw buitenunit binnen de normen van het bouwbesluit valt zijn er verschillende oplossingen. Lees hieronder onze tips om het geluid van de buitenunit te verminderen.

1. De plaatsing van de airco buitenunit

Een groot gedeelte van de geluidsoverlast kan voorkomen worden door de airco buitenunit zo ver mogelijk van de erfgrens af te plaatsen. Hoe deze buitenunit het beste geplaatst kan worden is afhankelijk van uw huis. Bij sommige woningen is het bijvoorbeeld mogelijk om de unit op de oprit of garage te plaatsen, waardoor er genoeg ruimte zit tussen uw huis en dat van de buren. E2-Energie kijkt tijdens de schouw altijd wat de beste locatie is voor de buitenunit, zodat buren hier zo min mogelijk last van ondervinden en dat deze ook voor u op een goede locatie geplaatst wordt.

2. Geluidsisolerende wand

Door een geluidwerende of geluidsisolerende wand te plaatsen als schutting, wordt er een deel van het geluid van de airco buitenunit tegengehouden of geabsorbeerd. Hierdoor neemt de geluidsoverlast op de erfgrens af. Voorbeelden hiervan zijn de Cocowall of de Noistop schutting. Beide schuttingen kunt u ook met planten laten begroeien, wat weer een positieve bijdrage levert aan het verminderen van het geluid.

3. Airco plaatsen bij een muur

Door de airco te plaatsen tegen de uitbouw of garage kan ook het geluid op de erfgrens van de buren verminderd worden. De muren houden namelijk een gedeelte van het geluid tegen. Als de buitenunit goed geplaatst wordt, kan de muur het geluid bij de buren verminderen.

4. Een groene tuin

Met gras en planten kunt u ook het geluid van de buitenunit licht reduceren. Een tuin met tegels weerkaatst namelijk het geluid, terwijl een tuin met veel groen het geluid voor een klein deel tegenhoudt. Een groene tuin is dus beter voor de geluidreductie dan een volledig betegelde tuin.

5. Geluiddempende ombouwkast

Is het niet mogelijk om de airco ver genoeg van de erfgrens te plaatsen zodat de buren hier geen last van ondervinden? Dan kunt u overwegen om een geluiddempende ombouwkast te plaatsen over de buitenunit. Deze kast is echter wel een stuk groter dan de buitenunit zelf en de aanschafkosten hiervoor zijn redelijk hoog. Bent u handig? Dan is het ook een optie om zelf een kast te bouwen, houdt hierbij wel voldoende rekening met de ruimte die de airco nodig heeft om de lucht af te voeren.

Op zoek naar een split airco?

E2-Energie installeert Daikin airco’s deskundig bij u thuis. Tijdens de schouw bepaalt de accountmanager samen met u wat een goede locatie is voor de binnen-en buitenunit(s). Heeft u interesse in een airco? Lees dan meer over ons airco aanbod.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten