Zonnepanelen

Afbouw salderingsregeling, hoe lang kun je nog salderen?

Afbouw salderingsregeling
Afbouw salderingsregeling, hoe lang kun je nog salderen? Salderen is het verrekenen van de jaarlijkse stroomafname met de jaarlijkse teruglevering van energie van je zonnepanelen. De teruggeleverde energie wordt afgetrokken van de geleverde energie, je betaalt alleen het verschil (het saldo). Daarmee krijg je voor zonnestroom die je teruglevert aan het net dezelfde vergoeding als die je zou betalen voor stroom die je inkoopt. Deze regeling maakt zonnepanelen aantrekkelijk; je bent zeker van een vergoeding van de door jou opgewekte stroom. De overheid wil de salderingregeling afbouwen in Nederland. Daarvoor ligt een voorstel ter goedkeuring in de Eerste Kamer. Hoelang kunnen we nog gebruik maken van de salderingsregeling?

Energieprijs en belastingen

Om de impact van de salderingsregeling goed te doorgronden is het allereerst belangrijk om naar de opbouw van je energiekosten te kijken. Daarbij kom je de volgende posten tegen:

  • Leveringstarief;
  • Energiebelasting;
  • Kosten netaansluiting, meterdiensten, etc.;
  • BTW;
  • Heffingskorting.

De voorgestelde afbouw van de salderingsregeling heeft alleen invloed op het leveringstarief en de energiebelasting.

Leveringstarief
Het leveringstarief van stroom zijn de kosten voor het opwekken van stroom die je betaalt aan je energieleverancier. Er zijn veel aanbieders van energie die met elkaar concurreren in prijs en de vorm van het contract. Je kunt kiezen voor een vast contract (vaste prijs over een bepaalde periode), een variabel contract (variabele prijs in een bepaalde periode) of een contract op basis van dynamische tarieven waarbij je per uur de marktprijs betaalt. Dit deel van je energiekosten maken onderdeel uit van de markt en elke energieleverancier zal in haar contract opnemen welke vergoeding je krijgt voor de zonnestroom die je terug levert.

Energiebelasting
De energiebelasting int je energieleverancier voor de overheid. Daarbij is bepaald dat de energiebelasting van elke kWh zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het net, verrekend kan worden met een kWh stroom die wordt ingekocht. De gedachte daarbij is dat de opwek van duurzame energie niet wordt belast en daarmee wordt gestimuleerd.

Afbouw salderingsregeling

Door de grote hoeveelheid groene stroom, de impact daarvan op het stroomnet en omdat de overheid belastinginkomsten mis loopt, is het voorstel nu om de salderingsregeling van 2025 tot 2031 af te bouwen. Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen steeds minder salderen. Vanaf 2031 kun je niet meer salderen.

In onderstaande lijst is het percentage van de zonnestroom weergegeven welke gesaldeerd mag worden tot 2031:

  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Vergoeding voor terugleveren van energie

In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief. Vanaf 2027 stelt de minister iedere 2 jaar de vergoeding vast die energieleveranciers hun klanten minimaal moeten geven voor elektriciteit die zij niet kunnen salderen. Dit gebeurt op basis van advies van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Terugverdientijd van zonnepanelen

Het afschaffen van de salderingsregeling heeft invloed op de terugverdientijd van je zonnepanelen. Uiteraard krijg je nog een vergoeding van je energieleverancier voor de teruggeleverde energie, maar het belastingvoordeel verdwijnt. Voor alle energie die wordt geleverd betaal je in de toekomst energiebelasting. Toch blijven zonnepanelen een interessante investering om je energiekosten laag te houden om de volgende twee redenen:

  1. De leveringskosten van stroom zijn inmiddels flink gestegen. De vergoeding die je zult ontvangen van je energieleverancier en de besparing door minder stroomverbruik dragen bij aan een snelle terugverdientijd;
  2. Door meer zonnestroom zelf te gebruiken, bijvoorbeeld door opslag in een thuisbatterij, kun je volop gebruik maken van je eigen (gratis) zonnestroom.

Meer informatie

Wil je meer informatie en de impact van saldering op jouw situatie, maak dan snel een afspraak met één van onze adviseurs voor een adviesgesprek thuis.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten