Zonnepanelen

De salderingsregeling blijft voorlopig intact

Afbouw salderingsregeling
In de wereld van duurzame energie zijn er altijd discussies en debatten over beleidsmaatregelen die de groei van hernieuwbare energiebronnen kunnen beïnvloeden. Een van de meest besproken onderwerpen in recente jaren was de salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland. Het wetsvoorstel om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen kreeg geen meerderheid in de eerste kamer, waardoor de salderingsregeling toch niet wordt afgebouwd. In deze blog lees je wat dit voor jou betekent.

Wat is de salderingsregeling?

Voor degenen die niet bekend zijn met de term, laten we eerst eens kijken naar wat de salderingsregeling eigenlijk inhoudt. Salderen is het verrekenen van de jaarlijkse stroomafname met de jaarlijkse teruglevering van energie van je zonnepanelen. De teruggeleverde energie wordt afgetrokken van de geleverde energie, je betaalt alleen het verschil (het saldo). Daarmee krijg je voor zonnestroom die je teruglevert aan het net dezelfde vergoeding als die je zou betalen voor stroom die je inkoopt. Deze regeling maakt zonnepanelen aantrekkelijk; je bent zeker van een vergoeding van de door jou opgewekte stroom.

De onzekerheid: afbouw van de salderingsregeling

Voorheen was het plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2025. Dit betekende dat de vergoeding die huiseigenaren ontvingen voor de teruggeleverde energie geleidelijk zou worden verminderd. Dit veroorzaakte begrijpelijke ongerustheid bij mensen die al geïnvesteerd hadden in zonne-energie, omdat ze zich afvroegen wat dit voor hun financiële situatie zou betekenen.

De salderingsregeling blijft voorlopig intact

Het wetsvoorstel om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen kreeg geen meerderheid in de eerste kamer, waardoor de salderingsregeling toch niet wordt afgebouwd. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven met zonnepanelen kunnen blijven profiteren van de huidige regeling, waarbij ze de volledige waarde van de teruggeleverde energie kunnen verrekenen met hun energierekening. Dit besluit is een enorme opluchting voor degenen die al geïnvesteerd hebben in zonne-energie, en het biedt ook een positief signaal voor toekomstige investeringen in duurzame energie. Door de groei van zonne-energie te blijven stimuleren, kunnen we een duurzamere en veerkrachtigere energietoekomst tegemoetzien.

Meer informatie

Wil je meer informatie over zonnepanelen en de impact van saldering op jouw situatie, maak dan snel een afspraak met één van onze adviseurs voor een adviesgesprek thuis.

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten