Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft is afhankelijk van uw verbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. U jaarlijkse energieverbruik vindt u terug op uw energierekening. Met uw verbruik kunt u bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Als u verwacht dat uw energieverbruik gaat veranderen op de termijn, houdt hier dan rekening mee bij de aanschaf van de zonnepanelen. Denk hierbij aan het aanschaffen van een elektrische auto of het plaatsen van een airco in uw huis.

 

Hoe bereken ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt weergegeven in Watt piek (Wp), er zijn zonnepanelen verkrijgbaar met verschillende vermogens. Het vermogen in Wp is echter niet gelijk aan de opbrengst van uw zonnepanelen, dit is namelijk afhankelijk van de zonnestraling, de ligging, de hellingshoek en de aanwezigheid van schaduw. De meeste zonnepanelen die nu geplaatst worden op woningen hebben een vermogen van 325 tot 380 Wp. Met het vermogen in Wp en uw verbruik in kWh kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. In Nederland brengt 1 Wp gemiddeld ongeveer 0,88 kWh op. Als u dak op het zuiden, zuidwest of zuidoost ligt en een helling heeft van 15 tot 45 graden is de opbrengst hoger, mits er geen schaduw is. Ligt het dak op het oosten, westen of noorden dan is de opbrengst lager.

 

Rekenvoorbeeld

Wij gaan in dit rekenvoorbeeld uit van zonnepanelen van 360 Wp en het gemiddelde jaarverbruik van een Nederlands huishouden, namelijk 2.741 kWh. Wij gaan uit van 0,88 kWh per Wp vermogen. Dit houdt in dat er voor een jaarlijks verbruik van 2.741 kWh er ongeveer 3114 aan Wp vermogen nodig is. Dat zijn ongeveer 9 zonnepanelen van 360Wp per stuk. Soms kan het verstandig zijn om 10 zonnepanelen te nemen, bijvoorbeeld als u meer stroom gaat verbruiken door bijvoorbeeld gebruik van een airco.

 

Schaduw op het dak

Indien er schaduw is op het dak, leveren de zonnepanelen minder energie op. Liggen de zonnepanelen voor een groot gedeelte van de dag in de schaduw? Dan kan het verstandig zijn om power optimizers in te zetten. Als er namelijk op een deel van de zonnepanelen veel schaduw valt, verlaagt dit de opbrengst van het hele systeem.

 

Verlies vermogen zonnepanelen

Ieder jaar verliezen de zonnepanelen ongeveer 0,5 procent aan vermogen. Na 25 jaar, is het vermogen ongeveer 13 procent minder dan in het eerste jaar. Bij het gebruik van 2.741 kWh, zal naar verloop van tijd er een klein tekort ontstaan met 9 zonnepanelen. Bij dit voorbeeld kan het verlies van vermogen opgelost worden door één extra PV-paneel te plaatsen. Het kan daarom verstandig zijn als u nog ruimte op het dak heeft om één of enkele zonnepanelen extra te plaatsen om het verlies van vermogen op te vangen.

 

Meer weten over de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw dak?

E2-Energie kan een opbrengstberekening maken van uw dak, zodat u weet hoeveel de zonnepanelen gaan opbrengen. Wij kijken hierbij naar uw verbruik, de beschikbare ruimte op het dak, de ligging en de schaduw op het dak.

Vraag vrijblijvend een offerte aan, waarbij u een legplan krijgt op basis van uw verbruik en de ruimte op uw dak.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten