Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen of huren

Zonnepanelen kopen of huren

Om bij te dragen aan een beter klimaat en te besparen op uw energierekening kunt u zonnepanelen kopen, huren of leasen. Maar wat is nou eigenlijk de beste optie zonnepanelen kopen, huren of leasen?

Wat is de beste optie zonnepanelen huren, leasen of kopen?

Bij zowel gehuurde, geleasede als gekochte zonnepanelen draagt u bij aan een beter klimaat. Het kopen van zonnepanelen is op de lange termijn echter de goedkoopste optie. Bij het huren of leasen van zonnepanelen bent u namelijk maandelijks een vast bedrag kwijt, waarmee u over de totale looptijd duurder uit bent dan wanneer u zelf zonnepanelen aankoopt. Kunt u zelf niet investeren? Dan kunt u kijken of u in aanmerking komt voor energiebesparingslening, hierbij krijgt u een lage rente over de lening. Als een eigen investering niet mogelijk is kunt u wel meehelpen met het klimaat te verbeteren door zonnepanelen te huren of te leasen. Houdt hierbij wel goed rekening dat uw maandbedrag hoger kan zijn dan wat u terugkrijgt van uw energieleverancier. Met name wanneer de salderingsregeling afloopt kunnen de kosten hoger zijn dan de vergoeding voor de geleverde stroom. Bij geleasede zonnepanelen heeft u het voordeel dat deze na het aflopen van het contract van u zijn, waardoor u geen kosten meer heeft maar wel de opbrengst van de zonnepanelen ontvangt. Hieronder hebben wij de voor- en nadelen van de opties voor u uitgebreider uitgelegd.

Zonnepanelen kopen

Met het kopen van zonnepanelen heeft u een voordeel dat u zowel bij huren als leasen niet heeft. U kunt namelijk de BTW terugvragen van de aangekochte zonnepanelen, dit gaat om 21% van het aankoopbedrag. Daarnaast is het zelf kopen van de zonnepanelen op de lange termijn altijd de goedkoopste optie. U moet echter wel eenmalig een hogere investering doen, maar deze investering heeft u binnen 6 jaar terugverdiend. De zonnepanelen gaan 25 jaar of langer mee, waardoor u nog lang daarna rendement haalt uit uw investering. Tevens wordt uw woning meer waard met zonnepanelen, als u uw woning verkoopt krijgt u dus een deel van uw investering terug. De nadelen aan het zelf aankopen van zonnepanelen zijn de eenmalige hoge kosten en dat u zelf de kosten moet betalen bij eventuele reparatie of vervanging van onderdelen na de garantietermijn.

Zonnepanelen huren

U hoeft geen grote investering te doen en u krijgt geen bkr registratie in tegenstelling tot leasen. Onderhoud en vervanging wordt geregeld door de verhuurder van de zonnepanelen. Echter worden de zonnepanelen nooit van u en zal de besparing vanwege het vaste maandbedrag veel lager zijn. Met name wanneer de salderingsregeling afloopt blijft u hetzelfde maandbedrag betalen, terwijl de vergoeding voor de teruggeleverde stroom lager wordt. Hierdoor wordt het lastiger om het betaalde huurbedrag terug te verdienen. Bij het huren van zonnepanelen heeft u vaak een contract van 10 jaar en betaald u uiteindelijk meer voor de zonnepanelen dan wanneer u deze zelf aangeschaft zou hebben. Bij het tussentijds opzeggen van het contract betaald u een afkoopsom of demontagekosten, de kosten hiervan zijn vaak hoog. En wanneer u uw huis verkoopt moet u het contract afkopen, de zonnepanelen meeverhuizen naar uw nieuwe woning of de nieuwe koper moet dit over willen nemen. Doordat de zonnepanelen gehuurd zijn zullen deze de waarde van uw huis niet verhogen.

Zonnepanelen leasen

Ook met zonnepanelen leasen draagt u bij aan een beter klimaat en bespaart u op uw energierekening. U betaald een vast maandbedrag, maar wordt uiteindelijk wel eigenaar van de zonnepanelen. De investering die u doet is uiteindelijk hoger dan wanneer u zelf zonnepanelen zal kopen. Daarnaast kunt u de BTW niet terugvragen bij lease zonnepanelen. Bij het aflopen van de salderingsregeling kan het terugverdienen van het maandbedrag lastiger worden. Wel heeft u bij geleasede panelen het voordeel dat deze na het aflopen van het contract van u zijn. Hierdoor blijft u besparen na het aflopen van het contract, zonder dat u een maandbedrag hoeft te betalen. Met het leasen van zonnepanelen krijgt u wel een BKR registratie.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten