Laadpaal

De laadtijd van een elektrische auto

Smappee EV-wall

De laadtijd van een elektrische auto

De laadtijd van uw (toekomstige) elektrische auto is afhankelijk van drie dingen: de laadsnelheid van uw auto, de optie om snel te laden en tenslotte het type laadpunt. In deze blog vertellen wij u hoe dit invloed heeft op de laadtijd van uw elektrische auto.

 

De laadsnelheid van uw auto

Het aantal kWh dat een elektrische auto kan laden verschilt per merk en zelfs het type auto. Een 3 fase elektrische auto kan vaak veel sneller laden dan een 1 fase elektrische auto. U kunt uw auto ook sneller laden wanneer deze een snellaad mogelijkheid heeft. Niet elke auto heeft echter de mogelijkheid om snel te laden en ook de snelheid van het snelladen verschilt per type auto. Wilt u weten hoe lang uw (toekomstige) elektrische auto erover doet om op te laden? Aan de hand van het autotype kunt u in de elektrische voertuigen database opzoeken hoe snel uw auto kan opladen. Op deze website wordt weergegeven hoe snel uw auto maximaal kan laden en snelladen. Het normale laden van uw auto wordt AC laadvermogen genoemd en het snellaadvermogen wordt het DC vermogen genoemd. Houdt bij de laadsnelheid echter wel rekening met het type laadpunt waarmee u de auto oplaadt, hierdoor kan de maximale laadsnelheid namelijk beperkt worden.

 

Verschillende type laadpunten

U kunt uw elektrische auto via verschillende laadpunten opladen, het type laadpunt beïnvloedt echter de maximale laadsnelheid van de auto. De auto rechtstreeks laden met een kabel in het stopcontact bijvoorbeeld is de langzaamste manier om te laden. Met een kabel in het stopcontact haalt u maximale snelheid van 2,3 kWh per uur. Stel uw auto heeft een accu van 60 kWh en u moet deze voor 90% laden, dan moet uw auto 24 uur opladen aan het stopcontact. Met een laadpaal thuis kunt u al sneller laden, met name bij een 3 fase meterkast. Bij een 3 fase meterkast kunt u met de meeste laadpalen maximaal 11 kWh halen. Een laadpaal van E2-Energie kan in combinatie met zonne-energie sneller laden, tot wel 22 kWh. Naast de snelheid van het laadpunt, kijkt u naar het maximale laadvermogen van de auto, moet uw auto 90% opgeladen worden en heeft uw auto een laadsnelheid van 7,4 kW en een accu van 60 kWh, dan moet uw auto 7 uur en 30 minuten laden. Het laadvermogen van publieke laadpalen varieert, dit ligt tussen de 3,7 kWh en 22 kWh. De snellaadpalen bieden een vermogen van 50 kWh tot 350 kWh. Met een snellader kunt u de auto vaak binnen een half uur tot 45 minuten van 10% tot maximaal 80% opladen, daarna gaat het langzamer. Een snellader is met name bedoeld om weer door te kunnen naar de volgende bestemming, de laatste 20% laden duurt namelijk een stuk langer.

 

Wilt u een eigen laadpaal thuis?

E2-Energie realiseert slimme laadpalen, die het gebruik van zonne-energie tijdens het laden kan optimaliseren. Hierdoor bespaart u niet alleen op de energierekening, maar draagt u ook bij aan een beter klimaat. E2-Energie kan naast de realisatie van de laadpaal ook de meterkast aanpassen naar een 3 fase meterkast, waardoor u optimaal kunt thuis laden. Kijk op onze laadpaalpagina voor meer informatie over ons aanbod.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten