Warmtepomp

Gas besparen met een Inventum Spaarpomp

In dit artikel leggen we je uit wat een Inventum Spaarpomp jouw per jaar bespaart aan energiekosten.
Een Inventum Spaarpomp is een hybride ventilatiepomp die de mechanische ventilatie vervangt. De Spaarpomp ventileert jouw woning en recyclet de warmte die anders via de mechanische ventilatie naar buiten zou gaan. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder te verwarmen en bespaar je 40% tot 60% op jouw gasverbruik!

Besparing op gas

De Inventum Spaarpomp onttrekt warmte aan de binnenlucht van de woning die anders met de mechanische ventilatie wordt afgevoerd. De warmtepomp geeft de warmte af aan de CV-Ketel. De techniek die daarvoor wordt gebruikt vinden we ook terug in bijvoorbeeld de koelkast en airco’s. (lees verder: hoe werkt de Inventum Spaarpomp)

Het proces van verdampen en condenseren kost ook energie. De Inventum Spaarpomp gebruikt gemiddeld 300 watt. Met deze 300 watt kan de warmtepomp ongeveer 1500 watt energie leveren. Het rendement van de Inventum Spaarpomp is 500%, en wordt ook wel uitgedrukt in een COP van 5. In de praktijk zal het niet altijd mogelijk zijn om het maximale rendement uit de Inventum Spaarpomp te halen. Staat de temperatuur van warme water in de CV-Ketel hoog, dan kan de warmtepomp minder warmte toevoegen en daalt het rendement. Bij een lage temperatuurinstelling kan de warmtepomp meer energie leveren aan de CV-Ketel.

Op basis van de ervaringen van E2-Energie kan in de praktijk de volgende besparing worden gerealiseerd:

 • Bij hoge temperatuurverwarming: 40% gasbesparing
 • Bij lage temperatuurverwarming: 60% gasbesparing

Voorbeeld berekening I

In dit voorbeeld gaan we uit van de volgende situatie. Jaap en Toos hebben een rijtjeswoning in Utrecht. Jaarlijks verbruiken ze 1.400 m3 gas, waarvan 200 m3 gas voor het douchen. De woning van Jaap en Toos is matig geïsoleerd en heeft radiatoren. De CV-Ketel staat ingesteld op een watertemperatuur van 60 graden. Jaarlijkse besparing:

 • Gas: 1200 m3 x 40% = 480 m3
 • Besparing op kosten voor gas: 480 m3 x € 1,50 = € 720,- per jaar
 • Toename stroomverbruik: 976 kWh
 • Toename stroomkosten:  976 kWh x € 0,30 = € 293,- per jaar
 • Netto besparing: € 427,-

Daarmee hebben Jaap en Toos de Inventum Spaarpomp binnen 5 jaar weer terug verdiend.

Voorbeeld berekening II

In dit voorbeeld gaan we uit van de volgende situatie. Erik en Karin hebben een nieuwbouwwoning in Vleuten-De Meern. Jaarlijks verbruiken ze 1.000 m3 gas, waarvan 200 m3 gas voor het douchen. De woning van Erik en Karin is goed geïsoleerd en heeft vloerverwarming. De CV-Ketel staat ingesteld op een watertemperatuur van 45 graden. Jaarlijkse besparing:

 • Gas: 1.000 m3 x 60% = 600 m3
 • Besparing op kosten voor gas: 600 m3 x € 1,50 = € 900,- per jaar
 • Toename stroomverbruik: 850 kWh
 • Toename stroomkosten:  976 kWh x € 0,30 = € 255,- per jaar
 • Netto besparing: € 645,-

Daarmee hebben Erik en Karin de Inventum Spaarpomp op ongeveer 3 jaar terug verdiend.

Stroom van je zonnepanelen

In bovenstaande rekenvoorbeeld gaan we er van uit dat je de stroom die de Inventum Spaarpomp verbruikt inkoopt. Kun je zelf stroom opwekken met zonnepanelen dan bespaar je veel meer op je energierekening! De gemiddelde kostprijs van den kWh zonnestroom ligt rond de 10 ct/kWh. Daarmee wordt de terugverdientijd met één jaar verkort.

Verbetering energielabel van je woning

Met een hybride warmtepomp maak je vaak één of twee stappen in het energielabelsyteem. Daar heb je ook een mooie winst te pakken, die tevens vaak ook gezien wordt als meerwaarde van jouw woning.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen

Onze certificaten